Anasayfa Hakkımda İletişim

Porselen Laminalar
Zirkonyum Kaplamalar
Kompozit Veneerler
Beyazlatma
İmplant
Ortodonti
Diş Eti Düzenlemeleri
Sedasyon
Acil Durumlar
Çocuk Ağız Diş Sağlığı
Altın Oran
Hekime Sorun

Çocuk Ağız Diş Sağlığı

çocuk ağız ve diş sağlığıAnnenin hamilelik döneminde başlayan süreç bebeğin doğumu ile birlikte devam ederken, ailenin hekiminden edineceği doğru bilgiler ve yönlendirmeler, ileri dönemde çürük insidansı, ağız yaraları, ağız hastalıkları ve hijyen problemleri açısından büyük önem taşır. Ağız hijyen alışkanlıkları ile birçok problemin önüne geçilebilir. Ağız sağlığının sistemik hastalıklarla da ilişkisi vardır. Bu nedenle sistemik rahatsızlıkları olan çocuklar da yetişkinler gibi ağız diş sağlığını ihmal etmemelidir.

Bebeğin diş çene ve yüz ve dil kaslarının gelişimi için önemli yer tutan emzik ve biberon kullanımı hakkında diş doktorundan bilgi alınmalı, 2 yaş civarı bu alışkanlıklar da bıraktırılmalıdır. Erken bıraktırılması veya emzik yerine bebeğin parmak emmesine izin verilmesi veya emzik ve biberon kullanımında bal reçel gibi şekerli gıdalara yer verilmesi çocuğun hem ağız ve diş sağlığı hem de genel sağlığı açısından önerilmez.

Annenin bebeğinin emziğini ıslatmak için kendi tükürüğünü kullanması da bebeğin erken yaş çürüklerine sebep olabilecek bir durumdur. Yetişkinlerin ağız florasında bulunan çürük sebebi olan bakteriler bebeğin ağız florasında bulunmaz. Ancak annenin böyle bir uygulaması varsa bebeğe de bu bakteriler geçmiş olur.

6 ila 10 aylıkken ilk süt dişleri sürmeye başlar. 2.5-3 yaşlarında süt dişlerinin hepsi sürmüş olmalıdır. Süt dişlerinin konumları da çocuğun çene gelişimi hakkında öngörü sağlar. Bu süreç içinde çocuğu diş hekimiyle tanıştırmak ve kontrollere başlamak gerekir. Özellikle bu dönemde biberon kullanımından kaynaklanan ‘’biberon çürüğü’’ olarak adlandırılan ön diş çürükleri oluşabilir. Bu durumun takibi ve önlenmesi için de gerekli önlemler alınır.

Çocuğun içme suyundaki flor oranı diş sağlığı için önemlidir. Sudaki flor oranı düşükse doktor önerisi doğrultusunda flor tabletleri kullanılabilir.

Diş fırçası ve diş macunu seçimi de çocuklarda çok önemlidir. Macun ve fırçaların ancak bir yetişkinin gözetiminde çocuğun kullanmasına izin verilmeli.

6 yaşında ilk süren daimi azı dişler çoğu kez ilk çürüyen dişlerdir. Dişleri çürükten korumak için belirli aralıklarla flor uygulamaları, fissür sealant tedavileri önerilir. Çocuğa ağız hijyeni eğitimi verilir ve bu şekilde hekim korkusunu da önlemek için çocukla hekim arasında pozitif iletişim kurulur.

Ortodontik problemler gözleniyorsa bazen bu dönemde diş hekiminin uygun gördüğü apareylerle önleyici veya sabit tedaviye hazırlayıcı tedaviler de yapılır.

© 2018 Pınar Ardıçoğlu - powered by rexa

Bu web sitesinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.