Anasayfa Hakkımda İletişim

Porselen Laminalar
Zirkonyum Kaplamalar
Kompozit Veneerler
Beyazlatma
İmplant
Ortodonti
Diş Eti Düzenlemeleri
Sedasyon
Acil Durumlar
Çocuk Ağız Diş Sağlığı
Altın Oran
Hekime Sorun

Diş Eti Düzenlemeleri ve Pembe Estetik

diş eti düzenlemeleriEstetik ve güzel görünen bir gülümseme için sağlıklı beyaz ve muntazam dişler kadar, bu dişlerle uyumlu diş etleri de olmalıdır. Diş etlerinin sağlığı, rengi, biçimi, simetrisi, seviyesi ve görünürlük miktarı “pembe estetik” olarak tanımlanır. Göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımı diş ve dişeti uyumunu sağlamaktır. Sağlıklı dişeti açık pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış, portakal kabuğuna benzer parlak ama pütürlü bir görünüme sahip olmalı, dişin servikal çizgisi denen kron sınırını 1 mm. örterek bıçak sırtı formunda sonlanmalıdır. Dişlerin arasındaki dişeti de kama şeklinde ve dişlerin arasını temas noktalarına kadar kapatacak şekilde olmalıdır.

Gülümseme sırasında üst çenede dişlerle dudak arasında dişeti görünürlüğü erkeklerde en fazla 1 mm., kadınlarda ise 2 mm. olmalıdır. Dişetinin fazla görünürlüğü veya asimetrisi estetik problemlere sebep olur. Dişeti düzenlemesi ile dişeti görünürlüğü azaltılabilir ve dişeti sınırları simetrik hale getirilebilir.

Dişeti düzenlemelerinde gingivektomi ve gingivoplasti yöntemleri ile dişetleri seviyelenir ve şekil verilir.

Bazen dişetleri dişlerin üzerini fazla kapattığı için dişlerin boyu kısa görünür. Bu tip durumlarda da dişetleri düzenlenerek dişlerin boyu daha uzun gösterilebilir. Gerekli görülürse porselen lamina veya kaplamalardan da yararlanarak diş boyu ve dişeti görünürlüğündeki oran değiştirilerek daha estetik bir sonuç elde edilebilir.

Dişetlerinde kırmızı, şiş, ödemli bir görünüm sağlıksız olduğuna işarettir. Bunun dışında özellikle eski veya dişeti ile uyumu olmayan sağlıksız kaplamalara sahip ön dişlerde dişeti seviyeleri uyumsuz ve asimetrik olduğu gibi, dişetleri kızarık veya mor renkte olabilir. Dişeti tedavisinin yanı sıra sebep olan protezlerin de yenilenmesiyle ancak bu sıkıntılar giderilebilir.

Yoğun diş taşı birikimi nedeniyle dişeti çekilmesi veya dişetinin ile diş ve kemiğe tutunması bozulmuş olabilir. Böyle durumlarda periodontal cep dediğimiz oluşumlar söz konusu olur. Burada etken olan diş taşı, plak ve iltihabi doku mekanik olarak temizlenmeden kullanılan ilaçlar yarar sağlamaz.

Dişlerin arasında siyah üçgen boşluklar oluşmasını çoğu kişi dişlerinin aralarının açılması olarak tarif eder. Bu durum dişlerin arasındaki dişetinin çekilmesinden kaynaklı oluşur. Diş taşları bu bölgelerde dişeti çekilmesine sebep olurken dişlerin arasında birikerek bu boşlukları maskelerler. Diş taşları temizlendikten sonra bu siyah üçgenlerin görünmesi kişiyi rahatsız eder. Ancak doğru ağız hijyeni sağlamak, periodik aralıklarla diş taşı varsa temizletmek, o bölgede dişeti kaybını ve siyah üçgenlerin oluşumunu önlemenin en doğru yoludur. Eğer temizlenmezse ordaki diş taşı dişetindeki iltihabi durumu artırarak dişeti ve kemik kaybının devamına sebep  olacaktır.

Dişi saran kemiğin de kaybedilmesine sebep olan dişeti hastalıkları bir süre sonra dişlerde sallanmaya ve diş kayıplarına sebep olur. Gecikmeden yapılacak olan tedaviler ve periodik kontroller ile bunun önüne geçilmesi mümkündür.

Diş sıkma alışkanlıkları (bruksizm) da diş, dişeti, ve kemik sağlığını tehdit eder. Dişi saran kemikte kayıp ve derin periodontal cepler oluşur. Hem dişeti tedavisi hem çene eklemi kontrolü gerektiren bruksizm tedavisi çok yönlü bir tedavidir ve ihmal edilmesi kalıcı problemler doğurabilir.

© 2018 Pınar Ardıçoğlu - powered by rexa

Bu web sitesinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.