Anasayfa Hakkımda İletişim

Porselen Laminalar
Zirkonyum Kaplamalar
Kompozit Veneerler
Beyazlatma
İmplant
Ortodonti
Diş Eti Düzenlemeleri
Sedasyon
Acil Durumlar
Çocuk Ağız Diş Sağlığı
Altın Oran
Hekime Sorun

Acil Durumlar

acil durumlarDiş Ağrısı

Özellikle dişlerin arasında veya dişin çürük kısmında biriken gıda artıkları diş fırçası ve diş ipi ile temizlenmelidir. Gece uyutmayan diş ağrısı yaşandığında diş hekimine ulaşma imkanı yoksa bir adet ağrı kesici alınıp 2 yastıkla yatılabilir. Dişin üstüne aspirin ya da herhangi bir kimyasal maddenin konması tedavi sürecini zorlaştıran, zararlı ve yanlış uygulamalardır. Dişler fırçalanarak gıda birikimleri önlenmeli ve en kısa zamanda diş hekimine başvurulmalıdır.

Daimi Dişin Yerinden Çıkması

Bir travma ile diş yerinden çıktıysa, mümkünse diş hemen bulunmalı. Bu sırada ağızda kanama varsa tampon yapılmalı. Diş bulunduktan sonra kök kısmına hiç dokunulmadan akan su altına tutularak varsa toprak vs. dişin üzerinden gitmesi sağlanmalı ve süt, yoksa tuzlu su, o da yoksa sadece suyun içine konarak yarım saat içinde diş hekimine ulaşılmalıdır. Diş hekimi tarafından yerine tekrar yerleştirilebilir (reimplantasyon) ise dişin kaybedilmesi önlenebilir.

 

Diş Kırılması/Yaralanması

mouth guardKırılan dişin parçası mümkünse bulunup yarım saat içinde diş hekimine ulaşılmalıdır.

Yaralanma durumunda o bölgede kir varsa ılık su ile temizlenmeli, buz kompres yapılarak oluşabilecek şişlik önlenmelidir.
Kanama varsa temiz bir bezle basınç uygulayarak acilen bir sağlık kuruluşuna ulaşmaya çalışılmalı.

Basketbol futbol gibi sporlar yapılırken ağız bölgesine gelecek darbelerden korunmak için mouth guard (ağız koruyucu) kullanılmalıdır. Kişiye özel yapılan bu aparey dişlerin bu tip aktiviteler sırasında zarar görmesini önler.

Travma sonrası kırılmasa da sallanan veya rengi zamanla koyulaşan dişler olabilir. Bu durumlarda da vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir.

© 2018 Pınar Ardıçoğlu - powered by rexa

Bu web sitesinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.